Hvad er smart casual?

Hvad er smart casual?

Det er dresscoden, som ingen ønsker at se på en invitation. Det rejser flere spørgsmål end svar og forvirrer sindet hos selv de mest stilbevidste.

Det er selvfølgelig ’smart casual’, vi snakker om, og det ser desværre ikke ud til, at trenden forsvinder i den nærmeste fremtid.

Smart casual dresscoden behøver dog ikke at fremkalde frygt og angst.

Det kan være en god dresscode. Når det er bedst, er smart casual skarp og sofistikeret, men også afslappet og behagelig; den er i stand til at tage dig fra kontoret til en date uden at gætte din stil, hvilket indgyder tillid til bæreren og beundring hos alle andre.

Men – der er altid et men – hvis det ikke er veludført, kan det se kedeligt ud og i værste fald se ud som om du lige har smidt en jakke over et par jeans.

Smart casual stilen er meget let at tage fejl af, så hvis du sidder fast eller leder efter lidt høj-lav-inspiration, er her alt, hvad du behøver at vide om at få fat i – og mestre – denne altid vanskelige dresscode.

Hvad er Smart casual og hvordan fanger du stilen?

Smart casual er frem for alt andet forvirrende. Vi kommer ud og siger det med det samme. Det kombinerer to ord, der i det væsentlige er modsætninger og forventer, at du forstår kløften mellem dem.

Skal du klæde dig på den ‘smarte’ side eller lægge mere vægt på ‘casual’? Hvem ved, men når smarte joggere og afslappede skræddersyede jakker falder ind i samme beslag, er en ting, du kan være sikker på at ende med, et stort antal fortolkninger.

Det behøver dog ikke at være kompliceret. På en måde er smart casual en stilistisk blankocheck, og du kan indløse den, som du vil.

Du kan også tage det helt bogstaveligt og kombinere det bedste fra begge verdener: sæt et smart stykke tøj sammen med noget mere afslappet, så klæder du dig effektivt afslappet på. Tænk for f.eks. på en blazer (den rigtige slags) med jeans eller en T-shirt gemt i skræddersyede bukser.

Du vil ofte opleve, at smart casual dresscoden bliver brugt til begivenheder, der er relativt tilbagelænet, men alligevel kræver en vis grad af smarthed. 

Tænk på afslappede bryllupsreceptioner, dimissioner eller smarte restauranter, hvor gæster forventes at vise et vist niveau af indretning. 

Men for med succes at bære smart casual er det ikke så simpelt som at smide en blazer oven på dine jeans – du skal have de rigtige stykker på, der komplementerer hinanden og ikke ser for skurrende ud.

Forskellen mellem casual og smart casual

Selvom der er mange nuancer til smart casual, er det ret nemt at skelne fra casual beklædning. 

At klæde sig casual, altså afslappet, kræver lidt omtanke, da der dybest set ingen regler er for det. Casual kan betyde jeans og en T-shirt eller joggingbukser, sneakers og en hættetrøje. 

Du bærer måske afslappet tøj, når du arbejder hjemmefra eller på tager ud for at få en øl med vennerne.

Smart casual har brug for lidt ekstra. Det kræver en beklædningsgenstand, der typisk forbindes med formaliteter, der løfter udseendet og forhindrer det i at falde ind i et vrøvlet territorium: et par plisserede bukser, en buttondownskjorte, en cashmere sweater. 

Mens afslappet tøj er noget, du måske bare bærer når du løber ærinder, er smart casual en dresscode, og som sådan kræver det lidt mere indsats og eftertanke at mestre den.

Relaterede indlæg

Herremode sommer

Herremode sommer

Smart casual betyder mange forskellige ting for mange forskellige mennesker, for ikke at nævne den slags begivenhed eller destination, du er på vej til. Smart

Læs mere »
Herremode forår

Herremode forår

Forårsvejret er i fuld gang og med det følger uvægerligt et nyt årstidspræget look. Det kan være svært og uoverskueligt at navigere i de mange

Læs mere »
Herremode vinter

Herremode vinter

Din garderobe er en af de ting, der påvirker, hvordan du opfattes af andre – især i vintermånederne, hvor du både skal tænke i stil

Læs mere »